neděle 5. října 2014

Viktorka a vesmírná dobrodružství

Viktorka je dálková studentka galaktické školy a spolu se svými přáteli Žabžou a Flájem putuje vesmírem jejich kosmickou lodí Lítavicí. Planety, na kterých občas přistanou, jsou odlišné a tři přátelé spolu zažívají úžasná dobrodružství na svých tajemných výpravách.


Pokud vám popis děje přijde povědomý, máte pravdu: Viktorka a vesmírná dobrodružství vycházela v letech 2004 – 2010 v časopise Čtyřlístek, kde zaujímala své hrdé místo vedle celé zvířecí party.

Kniha se skládá z mini příběhů a pro děti nepředstavuje problém je přečíst. Jsou čtivé a dobrodružné, takže je překvapení zjistit, že jste se octli na poslední straně bez toho, aniž byste si uvědomili počet přečtených stran.

Pokud patříte mezi dospěláky a po komiksu jste sáhli z nostalgie nebo kvůli nakupování vánočních dárků, musíte vše brát trochu s nadhledem. Musíte zjemnit a nevšímat si větších nebo menších dějových chyb. Nevadí, že konce příběhů jsou předvídatelné a Viktorka je občas až moc chytrá, vašeho potomka nebo sourozence bude bavit.



Kresby jsou normální verze, kterou můžeme vidět v dětských časopisech, ale působí tak poklidně jako návrat ztraceného dětství, kdy se ke všemu dostává sušenka a Viktorka tomu skvěle napomáhá, neboť patří mezi jedny z těch typických dětmi obdivovaných hrdinů, kteří nejsou bezchybní, ale díky schopnosti uznat chyby a věrným přátelům vyřeší i ten nejzapeklitější problém.



Ačkoli nepatřím do cílové skupiny čtenářů, nemohu Viktorku a vesmírná dobrodružství hodnotit jinak než kladně. Samozřejmě, když vezmu v potaz můj věk a zapnu svůj „dospívací“ radar, najdu pár nedostatků, zejména na průhledných koncích, jenže u tohohle komiksu je to jedno. Je nesmírně povedený a pro děti představuje ideální první „četbu“, kteoru si díky nenáročnosti a dobrodružství zamilují.



Mě se Viktorčiny příběhy opravdu dost líbily, přestože už nejsem dítě. Pokud stále váháte, jestli knihu koupit, jděte do ní. Jedná se o dobrou investici.

Napsala: Klára Smolíková
Kresba: Honza Smolík
Nakladatelství: Portál
Počet stran: 240
Vazba: měkká

8/10

Děkuji nakladatelství Portál za recenzní výtisk.
Knihu můžete koupit ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat