neděle 19. října 2014

Sběratel

Po vydání úspěšného Mága od Johna Fowla vydalo nakladatelství Kniha Zlín i román Sběratel, který pojednává stejně jako výše zmíněný Mág hlavně o lidské psychice, přičemž hlavní hrdina je zamilovaný muž. Na tom by nebylo nic divného, jenže on se rozhodne udělat první krok, kterým je unesení své lásky do domu daleko od civilizace, kde ji drží ve sklepě.

Z anotace a mírného nastínění děje mi v mysli vyskočila představa tmavého děsivého thrilleru, od kterého se nebudu moci odtrhnout. Ve skutečnosti je pravda jen druhá část věty. Sběratel navzdory svému tématu nepojednává o úchylném starém muži, který je rozhodnut zprznit nevinnou dívku. První část je z jeho pohledu a namísto očekávaného zhnusení vzbuzuje i mírný soucit nad jeho nešťastnou láskou. John Fowles přinutí čtenáře ke stotožnění s vypravěčem a ti začnou věřit, že by se do něj mohla opravdu zamilovat, když přichází prudké probuzení v další části knihy nahlédnutím do jejího deníku, kde se vše začne jevit v novém světle.


Možná že jsem byl až příliš tvrdý, že jsem to trochu přehnal. Ale člověk musí být opatrný. O víkendech, například, byl kolem domu mnohem větší provoz. Když se vydařila neděle projíždělo tudy auro každých pět minut. Často řidiči zpomalili, když jeli kolem Fosters, někteří i zacouvali zpátky, aby se mohli podívat na dům ještě jednou, a někdy měli dokonce tu drzost, že prostrčili aparát mřížemi v hlavní brance, aby si ho mohli vyfotografovat. A tak o víkendech jsem jí nikdy nedovolil vyjít ven z její místnosti.


Jenže tady nastal menší kámen úrazu. Přestože s Frederickovým úhlem pohledu na věci jsem neměla problém, Miranda byla nesmírně povrchní a protivná. Zatímco se ke svému vězniteli chovala mile a úslužně, ve skutečnosti byla plná zlobi a pýchy. Její první emoce je naprosto pochopitelná, vzhledem k tomu, že ji unesl, ale i tak to byla postava, které prostě nejde litovat.

Ikdyž první část knihy byla skvělá a nešlo se od ní utrhnout, ta Mirandina se vlekla, protože byla jenom přepis událostí z jejího pohledu. Stejně se ale našlo pár zajímavých obratů, které její pocity ukázalo v pravém světle.

Nemohla jsem si pomoct, abych při čtení neporovnávala Mága a Sběratele. Z menší části za to možná může i to, že si jsou docela podobní. Kromě počtu stran, děje a postav v nich nevidím moc rozdílů; oba jsou hlavně o lidské psychice v nečekaných situacích a oba mají dobré rozuzlení.

Stejně bych si ale nemohla vybrat, která z nich je lepší. John Fowles svým stylem psaní a schopností popsat to, co mnohdy popsat ani nejde vyvedl na vrchol knihy, které by od jiných autorů nestály za nic. 

Sběratel i přes své děsivé téma není nic, u čeho byste se báli. Jistě, hlavní hrdina nahání hrůzu svou jednoduchostí, kterou jsme všichni zvyklí podceňovat, ale jeho povaha je spíše neutrální, nejde o něm říct, že je vyloženě zlý, spíš je jako dítě, které chce svou oblíbenou hračku.

Ne každému styl Johna Fowla sedne, stejně jako téma, ale mě na Sběrateli velmi zaujala jak hlavní postava tak děj. Sice jsem věděl jak kniha dopadne zhruba od poloviny, ale rozhodně mi to dojem nezkazilo, jen jsem prostě nebyla překvapená.

Napsal: John Fowles
Nakladatelství: Kniha Zlín
Počet stran: 301

8/10

Děkuji nakladatelství Kniha Zlín za poskytnutí eknihy na recenzi.
Knihu Sběratel můžete zakoupit zde

Žádné komentáře:

Okomentovat