úterý 14. října 2014

Meč osudu

Zaklínač Geralt by měl být vraždící monstrum, jehož city zabil zaklínačský výcvik. Přestože se podle toho snaží chovat, není to pravda; i přes snahu to zakrýt si každý všimne jeho smyslu pro čest a spravedlnost. Zaklínač není povolání vyvolávající obdiv, ale díky nejednoznačné povaze jsou ke Geraltovi lidé často krutější, než si zaslouží.

Každý, kdo četl Zaklínače ví, že je to drsné čtení, ve kterém se vyskytuje násilí, že Andrzej Sapkowski nejde pro sprosté slovo daleko, a že právě proto je to kniha, od které je nemožné se odtrhnout.

Meč osudu je druhý a taky poslední záznam Geraltových dobrodružství v povídkové formě a jako takový pokračuje stejným stylem jako Poslední přání. Zhruba v jeho polovině se objeví Ciri, o které byla zmíňka již v prvním díle a která s sebou vnese do povídek nový směr.



 
Všichni to známe; dočteme Poslední přání a chceme pokračovat ihned s další knihou o Geraltovi. A hned na začátek musím přiznat, že s Mečem osudu je to naprosto stejné – chytne a nepustí.

Andrzej Sapkowski má neuvěřitelný styl psaní a řadí se mezi takové autory, od kterých bych přečetla i nákupní seznam. Druhý díl Zaklínače oplývá množstvím nadpřirozených postav, které jsou mnohdy na stejné úrovni jako Geralt a občas působí spíše jako další hlavní postavy než ty vedlejší. 



Povídky jsou tak akorát dlouhé, takže nenastává problém s dočtením nebo rozečtením se kousek od konce. Mě je tento druh velmi sympatický a proto mám trochu obavy z Krve elfů, která bude již jako román.

Přestože není Zaklínač žádná novinka, není radno házet ho do starého železa. Má v sobě ty nejideálnější vlastnosti potřebné k čtení až do rána a absolutně postrádá jemné dívčí postavy, které se vyskytují skoro všude.




Vzhledem ke spojení fanatasy a historie je Meč osudu skvělé dílo, které ne všichni pochopí. Střídají se v něm rychlé souboje s tajemnými proroctvími, které dokazují, že není radno se vzpírat osudu. A o osudu to vlastně celé je, ne?

10/10

Napsal: Andrzej Sapkowski
Série: Zaklínač
Díl: druhý
Nakladatelství: Leonardo
Počet stran: 400
Vazba: měkká

Žádné komentáře:

Okomentovat